Campus Tongeren

Pasen — vergeet niet beneden naar de foto’s te kijken

Lieve familieleden en vrienden,

Dit jaar wilden onze bewoners er een kleurrijke Pasen van maken.

Tijdens onze crea activiteit werden de kippen, hanen, konijnen en eieren in een vrolijk kleurtje geschilderd. Eerst experimenteerden we met onze vingers maar nadien vonden de meeste bewoners het toch fijner om een tweede laag verf met een borstel of penseel aan te brengen. Ook de flessen, die we vroeger hadden beplakt met papier, kregen nu een fris groen kleurtje. Overal in huis werden de paasbomen versierd met eitjes, vlindertjes, …  Aanvankelijk was het een hele klus om aan wilgentakken te komen maar dankzij vrijwillige gevers hadden we er op het laatst ruim voldoende.  Dankjewel hiervoor!

Alle afdelingen organiseerden op dezelfde dag een heus ontbijtbuffet voor Pasen met alles erop en eraan.  Van cava tot fruitsap, van spek met eieren tot pancakes.  Zowel bewoners als personeel konden naar hartenlust smullen.

Omdat we in deze moeilijke tijd ook willen blijven lachen en plezier maken, heeft het kiné-ergo-animatieteam een blits verrassingsoptreden verzorgd.  Ook in het Anker werden we door bewoners en personeelsleden met veel enthousiasme onthaald.

Tijdens De Goede Week gingen de religieuze vieringen, zoals o.a. de Kruisweg, in kleine groepjes door in de verschillende livings.  Zo konden onze bewoners toch deze momenten van bezinning ontvangen.

Met Pasen wil iedereen er natuurlijk op z’n paasbest uitzien.  Daarom werden er overal pop-up kapsalons ingericht waar de mannen hun haren werden gekortwiekt en bij de dames vlijtig krullen werden ingedraaid en geföhnd.  Wat waren ze tevreden!

Ook de paashaas kwam ons op paaszondag verrassen met allerlei lekkers.  De paaszakjes werden versierd met vrolijke haaspaasjes van Lien uit Hoeselt.  Een meisje met veel creativiteit en doorzettingsvermogen om er 110 stuks van te maken.

Zoals jullie zien, lieve familieleden, we blijven ons met heel ons hart inzetten voor al onze bewoners en hun welzijn.  Samen geraken we hier doorheen.

Heel graag tot volgende week!

Team WZC St. Franciscus

Vrijdag 17 april 2020

Woordje van de Campusdirecteur

Na een maand van verbod tot bezoek aan uw dierbare willen wij u in alle transparantie op de hoogte houden van de stand van zaken met betrekking tot Covid-19 bij onze bewoners van het WZC St-Franciscus en Het Anker. U stelt zich waarschijnlijk dagelijks deze terechte vraag.

Een bewoner wordt geïsoleerd als hij ‘koorts’ heeft OF ‘hoest’ OF kortademig’ is, één van de kenmerkende symptomen van een mogelijke COVID-19 besmetting.

Vandaag 17 april zijn zo 10 bewoners in isolatie geplaatst. Anderzijds werden ism CRA/HA bijkomend testen uitgevoerd voor een totaal van 13 bewoners, met als resultaat 12 negatief en 1 bewoner (sinds eergisteren 15 april) positief getest.

Het feit dat het bij ons langer heeft geduurd vooraleer wij geconfronteerd werden met een eerste positief geteste bewoner, heeft te maken met het feit dat wij erg streng zijn en bewoners snel in isolatie plaatsten en omdat bovendien iedereen goed de voorzorgsmaatregelen toepast. Maar het is evident dat zelfs dit niet sluitend is o.w.v. het zeer besmettelijk karakter van dit “onbekend” maar vooral verraderlijk virus. 

Het is voor iedereen best wel schrikken als er dan toch iemand positief test. Wij hebben uiteraard onmiddellijk bijkomende maatregelen getroffen op de afdeling  waar de positief geteste bewoner verblijft. Zo werd er o.a. overgegaan tot een aangepaste werkorganisatie en  werden er gerichte testen uitgevoerd bij 5 mede-bewoners, die ondertussen allen negatief blijken (zie hogerop). De familieleden van deze bewoners werden ondertussen telefonisch op de hoogte gebracht.

Anderzijds is het voor iedereen, uzelf als familie/naaste van onze bewoners maar ook voor het personeel zelf bemoedigend vast te stellen dat 12 van de 13 uitgevoerde testen negatief bleken en dat de besmetting -voorlopig althans-  uiterst beperkt kon gehouden worden. Wij blijven waakzaam en zullen er alles aan blijven doen in de hoop hiermee de verdere verspreiding van Covid-19 in te kunnen dijken, liefst stop te zetten.

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om u allen tevens hartelijk te danken voor de vele signalen van ondersteuning die het personeel de afgelopen dagen en weken mocht ontvangen. Dit is een door allen zeer geapprecieerd hart onder de riem. De hechte band tussen bewoners en personeel is nu in onze leefgemeenschap nog meer dan anders een echte realiteit, wees hierover gerustgesteld.

Ronald Jacobs

Campusdirecteur Tongeren