Bezoekregeling vanaf 1 maart 2021

Wij zijn inmiddels 1 maart 2021, ruim 10 dagen na de 2de vaccinatie van al onze bewoners. De voorbije maand hebben wij onze bezoekregeling enigszins beperkt om alzo het risico  in te dammen ten einde de vaccinatie uitrol niet te belemmeren.

Vorige week heeft het Agentschap “Zorg en gezondheid” ook een eerste versoepeling aangekondigd van de bezoekregeling voor woonzorgcentra. Graag sluiten wij ons daar bij aan. Wij vatten de regeling als volgt samen.

Elke bewoner heeft binnen een periode van 14 dagen recht op 2 contacten die na 14 dagen mogen wisselen met iemand anders.  Het bezoek dienst weliswaar ‘apart’ te gebeuren. Wij vragen de bezoekers nog steeds onverkort alle voorzorgsmaatregelen strikt te willen volgen (dragen mondneusmasker, handhygiëne). Bij voorkeur – en zeker als u langer op de kamer blijft dan 1/2 uur enhet weer het toelaat- vragen wij u om te ventileren (door de venster open te zetten). De bezoekuren situeren zich tussen 14 en 17 uur en tussen 18.30 en 20 uur (inclusief weekends). Op deze wijze heeft u ruim voldoende mogelijkheden voor een aangenaam bezoek op de kamer.

Voor bewoners met (contactdruppel)isolatie is het bezoekrecht beperkt tot woensdag en zondag en wel van 15 tot 17 uur.  Het betreft hier volgende categorieën van bewoners:

  • Nieuw (opgenomen) bewoners gedurende de eerste 10 dagen van hun verblijf;
  • Bewoners met symptomen;
  • Bewoners die een hoogrisicocontact gehad hebben met een persoon die positief getest is

Nu ruim 90% van onze bewoners gevaccineerd is (en ruim 80-85% van onze personeelsleden) kunnen wij ook de eerste stappen zetten naar verdere normalisatie. Dit alles blijft weliswaar een erg broos evenwicht.  Onze reeds gevaccineerde bewoners (en personeel)  mogen dan wel beschermd zijn tegen de ergste symptomen, de kans dat het virus insluipt via bezoeken blijft erg groot. Toch voorzien wij volgende versoepelingen:

  • Het gemeenschapsleven kan terug geactiveerd door organisatie van afdelingsoverschrijdende activiteiten. Zo zal het ‘gezellig tafelen’ voor onze bewoners terug opstarten.
  • Afhankelijk van de ruimtelijke situatie per campus zal ook het cafetaria terug geopend worden –enkel voor bewoners en dat in Hasselt en Riemst. Per locatie bepalen wij een ruimtelijke bezettingsgraad om de afstandsregels te kunnen garanderen;

Deze versoepelingen blijven gelden zolang de dekkingsgraad van het aantal gevaccineerde bewoners hoger blijft dan 90%. Dit cijfer evolueert immers door overlijdens en heden is er nog onvoldoende duidelijkheid hoe snel nieuw (opgenomen) bewoners worden gevaccineerd.

Niet onbelangrijk is ook het aangepaste isolatiebeleid dat door dr. Peeters werd uitgetekend en waarbij de isolatieperiode enigszins is ingekort.

abrahams johan, namens directiecomité

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s