Enkele berichten

Graag informeren wij u over volgende aangelegenheden.

Tweede vaccinatie van onze bewoners

De tweede vaccinatie van onze bewoners is voorzien op volgende dagen:

  • dinsdag 9 februari (namiddag) – Hasselt
  • donderdag 18 februari (namiddag) – Tongeren
  • donderdag 18 februari (voormiddag) – Riemst

Zoals bij de eerste toediening is het mogelijk dat een familielid aanwezig is om de bewoner gerust te stellen.

Inzet van sneltest

De voorbije dagen werd in de media bericht over het inzetten van Covid sneltesten in woonzorgcentra en dat als bijkomend instrument voor risicobeheersing. Hier is echter een genuanceerd verhaal te vertellen waarvoor wij het advies hebben ingewonnen van onze coördinerende arts Dr. Peeters.

“Een algemene/brede toepassing van sneltests is niet wenselijk. Buiten het feit dat deze test maar een momentopname weergeeft worden enkel hoog besmettelijke bezoekers gedetecteerd en worden licht-geïnfecteerde personen niet altijd opgemerkt. Deze sneltest is te weinig gevoelig bij geïnfecteerde personen zonder klachten (bewoners, personeelsleden  of bezoekers) om genoeg geruststellende zekerheid te bieden. Ten gronde is er echter het risico dat de drempel voor toepassing van de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen (mondmasker dragen, afstand houden, ..) wordt verlaagd omdat men onterecht redeneert dat de situatie veilig is. Het maximaal hanteren van de voorzorgsmaatregelen OP DE KAMER blijft nog steeds van primordiaal belang. Om deze reden zullen wij in onze woonzorgcentra geen sneltests gebruiken ofwel deze zeer selectief toepassen om geen vals gevoel van veiligheid te creëren.”

Toepassing van isolatiebeleid ten aanzien van specifieke bewoners

Op het einde van deze maand zullen de bewoners van onze drie woonzorgcentra goed beschermd zijn tegen Covid. Onze aandacht zal nu uitgaan naar ‘nieuwe bewoners die worden opgenomen’, ‘bewoners die naar het ziekenhuis zijn gegaan’ en ‘degenen die het woonzorgcentrum hebben verlaten met contactname familie of anderen’. Voor deze bewoners zal er op dag 1 een test worden afgenomen, waarna 7 dagen kamerisolatie wordt toegepast om op dag 9 een tweede test te verrichten.

Terug naar normaal

Begin maart kunnen wij geleidelijk overgaan tot meer normaliteit in de dagelijkse werking. Onze bewoners kijken ernaar uit om terug het collectieve leven te kunnen aanvatten. De klassieke vrijetijdsactiviteiten zullen dan weer zoals voorheen georganiseerd worden, het gezellig tafelen wordt mogelijk zoals ook de activiteiten die de afdeling overstijgen. Hierover meer in een volgende blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s