Bezoekrechten… aanpassingen vanaf 31/10/2020

Graag informeren wij u over de aanpassingen in de bezoekregeling van onze woonzorgcentra. Deze zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Vlaamse gemeenschap. Zelfs met de huidige zeer ernstige maatschappelijke situatie blijft het bezoekrecht gegarandeerd weliswaar met restricties.

De overheid maakt in haar richtlijnen onderscheid tussen “knuffelcontacten” en ‘sociale contacten” waarbij de bewoners minstens elke week één van dergelijke contacten mag hebben (die na 14 dagen kunnen veranderen). Zoals het woord suggereert is een knuffelcontact een fysiek contact waarbij de afstandsregels niet wordt gerespecteerd noch een mondmasker wordt gedragen. Bij een ‘sociaal contact’ worden beide maatregelen wel toegepast.

Met het directiecomité zijn wij van mening dat een “knuffelcontact” erg risicovol is en in de huidige fase van de pandemie best vermeden wordt. Het belangrijkste is dat bewoners, in tegenstelling tot de eerste Corona golf, niet langer zijn afgesneden van hun geliefden. Hiertoe dienen de sociale contacten.

Om deze reden is volgende getrapte regeling van toepassing binnen onze woonzorgcentra.

GENORMALISEERDE SITUATIE (er zijn geen contactdruppelisolaties op een afdeling noch vastgestelde besmettingen)

Elke bewoner mag (op zijn kamer) bezoek krijgen van TWEE CONTACTPERSONEN die zich onverkort houden aan de gekende GOUDEN REGELS (neusmondmasker, handhygiëne en afstand houden). Zij kunnen elke dag op bezoek komen (waarbij wij adviseren dit niet te samen te doen). De bezoekuren blijven behouden: van 14 uur tot 17.00 en van 18.30 tot 20 uur en dat op alle dagen van de week. U kan op dat ogenblik ook de was wisselen.

ER ZIJN CONTACTDRUPPELISOLATIES EN/OF VASTGESTELDE BESMETTINGEN OP EEN SPECIFIEKE AFDELING.

Vandaag zijn er op meerdere afdelingen ‘contactdruppelisolaties’. Bij vaststelling van de Covid symptomen (hoesten, koorts, diarree, onverwacht vallen, geur- en/of smaakverlies) worden bewoners direct getest en in isolatie geplaatst om na 5 dagen opnieuw getest te worden. In voorkomend geval beperken wij de bezoekregeling als volgt.

Wanneer meer dan 25% van de bewoners op een afdeling in contactdruppelisolatie wordt geplaatst dan wordt – in het kader van verdere risicobeperking – het bezoekrecht voor deze specifieke afdeling als volgt aangepast:

  • Bij bewoners die effectief in isolatie zijn geplaatst blijft bezoek mogelijk maar slechts op woensdag en zondag van 15 tot 16 uur. Aan de familie zal ook beschermende kledij worden aangeboden.
  • De bewoners die niet in isolatie zijn (op deze afdeling) kunnen dagelijks nog 1 bezoeker krijgen tussen 15 en 17 uur.

Wanneer er nog GEEN 25% van de bewoners in isolatie is geplaatst maar op deze afdeling een bewoner in contactdruppelisolatie verblijft dan kan hier ook enkel bezoek op woensdag en zondag van 15 tot 16 uur. Voor de overige bewoners is bezoek mogelijk van 14 uur tot 17.00 en van 18.30 tot 20 uur en dat op alle dagen van de week

Bovenstaande regeling komt in belangrijke mate tegemoet aan de verzuchtingen van zowel bewoners als familie om mekaar, ongeacht de situatie, te mogen blijven ontmoeten. Wij opteren uitdrukkelijk om het bezoek op de kamer te laten doorgaan. Dit kunnen wij enkel handhaven als iedereen zich rigoureus houdt aan de voorzorgsmaatregelen. Wij stellen nog steeds vast dat sommige familieleden hier los mee omspringen. Het zou erg jammer zijn dat wij hierdoor de bezoekregeling verder moeten aanscherpen door bijvoorbeeld enkel bezoeken in het cafetaria toe te laten.

In het kader van open communicatie zullen wij elke wijziging posten op deze weblog en wel op het specifieke luik van de campus (klik vanboven op de campus die van toepassing is). Zo kan u zich op elk ogenblik vergewissen wat de ‘status’ van uw afdeling/kleinschalige woonvorm is. Wij verzoeken u derhalve VOOR u naar het woonzorgcentrum komt om eerst de weblog te raadplegen. Zo voorkomt u een onnodige verplaatsingen te moeten doen (mocht de situatie gewijzigd zijn).

In bijlage laten wij u alvast een attest dat u kan downloaden mochten de federale regering terug bepalen dat enkel ‘essentiële verplaatsingen’ mogelijk zijn. Met het attest kan u kenbaar maken dat u een geregistreerde mantelzorger bent.

De Vlaamse regering biedt ook de mogelijkheid aan “mantelzorgers” om tijdelijk in het woonzorgcentrum of een assistentiewoning te komen inwonen. Op die manier kunnen zij hun partner, familielid of naaste bijstaan en ondersteunen. Onze woonzorgcentra kunnen op dit vlak echter geen aanbod doen omdat onze capaciteit volledig bezet is. Mocht u hieromtrent toch een specifieke vraag hebben dan kan u deze aan de directie stellen (directie@begralim.be)

Dank voor uw medewerking

Team en directie

Een gedachte over “Bezoekrechten… aanpassingen vanaf 31/10/2020

  1. Ik vind het onbegrijpelijk dat jullie GEEN sancties nemen t.o.v. familieleden die zich niet aan de regels houden.Dit is ook jullie verantwoordelijkheid maar moet helaas vaststellen dat jullie die NIET nemen met als gevolg dat andere bewoners de dupe zijn.Flinke tekortkoming vanwege directie!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s