Kamerbezoeken terug mogelijk vanaf 2 september!

Heden heeft het directiecomité de huidige bezoekregeling opnieuw geëvalueerd en dat binnen de grenzen die het Agentschap Zorg en gezondheid aanreikt. Er zijn goede redenen voor een versoepeling.

Zo zijn de huidige bezoekmogelijkheden in het cafetaria of de georganiseerde wandelingen erg kunstmatig, deze in de tuin en de raamcontacten te weersafhankelijk. Er is nauwelijks sprake van echt contact door de afstand tussen de familie en de bewoner, door het storende geruis van meerdere aanwezigen. Daarenboven zijn deze bezoekvormen niet geschikt voor een groot deel van onze bewoners die geconfronteerd zijn met alzheimer. Een ander argument, zijnde de grote impact op het algemene welzijn, werd in deze blog al talloze malen uitgediept. Het is duidelijk dat door het ontbreken van een perspectief (‘hoe lang duurt dit nog’) de huidige situatie voor meerdere bewoners ondraaglijk wordt. Zij voelen zich afgesneden van de samenleving en hun geliefden. Daarenboven is de huidige situatie in niets te vergelijken met de eerste maanden van de pandemie waar er ‘blind werd gevaren’. Momenteel is er:

 • meer knowhow over symptomatologie (waardoor gerichte observatie mogelijk is);
 • voldoende testcapaciteit aanwezig (om bij een eventuele uitbraak direct te kunnen cohorteren);
 • een ontwikkeld leerpad in elk woonzorgcentrum.

Tenslotte bevinden onze drie woonzorgcentra zich nu in een gemeente/stad met een laag risico.

Om al deze redenen zijn wij van mening dat het verruimen van de contactmogelijkheden door a) ‘kamerbezoeken’ en b) ‘extern bezoek van de bewoner’ terug mogelijk te maken geen roekeloos besluit is. Hoe dan ook is er een risico, dat weliswaar goed overwogen is. Een nul risico nastreven maakt het woonzorgcentrum onleefbaar.

KAMERBEZOEKEN

 • Kamerbezoeken worden mogelijk:  
  • op alle dagen van 14 tot 17 uur en van 18.30 tot 20 uur;
  • Bij bewoners die minstens 14 dagen geen Covid symptomen vertonen;
  • Beperkt tot 2 familieleden per bezoekmoment (die minstens 14 dagen Covid symptoomvrij moet zijn). Op deze verschillende dagen mogen wel andere familieleden passeren.
  • Met expliciete naleving van vooropgestelde beschermingsmaatregelen

Met het bezoekrecht tot op de kamer van uw vader/moeder/familielid gaan wij erg ver. Deze openheid blijft gelden zolang de situatie beheersbaar blijft en zolang dit wordt toegelaten door de regelgevende overheid. Wij rekenen daarbij voor 100% op de verantwoordelijkheid van ieder van u bij de toepassing van onderstaande maatregelen:

Onthaal

 • U registreert zich aan het onthaal (in kader van contract tracing);
 • Vanaf dat ogenblik zet u uw eigen (meegebracht) chirurgisch mondmasker op en ontsmet u uw handen.

Kamer / afdeling

 • U kan zich nu autonoom verplaatsen naar de individuele kamer en dat via de kortste weg.
 • Beperk onnodige verplaatsingen om kruising met bewoners, personeelsleden en andere bezoekers te vermijden;
 • Bezoek enkel deze kamer, wandelen in de gang of neerzitten in de living is niet toegestaan;
 • Op de kamer respecteert u de gekende maatregelen, waarvan “social distancing” de meest belangrijke is.

Het is niet de bedoeling dat u onze medewerkers aanspreekt of opzoekt met vragen. Mocht u vragen hebben dan kan u deze -zoals voorheen- telefonisch stellen.

EXTERN BEZOEK VAN DE BEWONER (naar familie, ….)

Het is vanaf 2 september ook mogelijk om uw familielid mee naar huis te nemen (familiebezoek, …). U dient hier weliswaar de maatregelen van de ‘sociale bubbels, social distancing ‘ onverkort toe te passen die de Veiligheidsraad heeft gedecreteerd.

Vanaf de nieuwe start van de kamerbezoeken zullen er geen verdere georganiseerde bezoeken in het cafetaria plaatsvinden noch worden collectieve wandelingen georganiseerd. U kan nu op ieder moment tijdens de bezoekuren gaan wandelen.

Wij wensen u een aangenaam contact toe, van harte.

4 gedachtes over “Kamerbezoeken terug mogelijk vanaf 2 september!

 1. Heel erg bedankt voor deze informatie. Wij hopen samen met jullie dat ieder bezoeker zijn goede verstand gebruikt in het tehuis, maar ook thuis. Het is voor de bescherming van allen, jong en vooral oud. Ook bedankt voor de mogelijkheden die jullie voorheen, ondanks de moeilijke situatie, toch steeds hebben mogelijk gemaakt. Het was streng, maar het resultaat mag er zijn. Weinig doden in ONS tehuis.
  Dank ook aan het personeel dat toch steeds een glimlach en een woordje gereed had voor onze familieleden. Onlangs nog een leuke omgang gezien met een van de nieuwere bewoners die veel in de tuin loopt, een oudere kleine man. Hij is lief en vriendelijk en de verzorgsters behandelen hem heel lief en nemen hem mee en hij is content. Deed me aan mijn vader denken en de manier waarop hij (weliswaar in Tongeren – want mama zat in Riemst) werd opgevangen. Even slikken was dat van emotie met een goed gevoel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s