(Tijdelijke) verstrengde bezoekregeling

Het Vlaams Agentschap “Zorg en gezondheid” heeft in een update van haar richtlijnen een “tijdelijke” verstrenging aangekondigd inzake het bezoekrecht en wel vanaf zaterdag 25 juni 2020. Deze maatregelen worden als een ‘tussenstap‘ omschreven. Eén en ander gebeurt natuurlijk tegen de achtergrond van de weinig geruststellende stijging van het aantal Covid-19 besmettingen in de samenleving. Daarom wordt gepleit voor een verhoogde waakzaamheid. Bij dit alles zullen de lokale (gemeente/stads)besturen een belangrijke verantwoordelijkheid krijgen om, rekening houdend met de lokale besmettingsgraad, specifieke bijkomende maatregelen te treffen.

Het bezoekrecht vanaf 25 juli wordt als volgt toegepast:

 • Het bezoek zal niet langer in de individuele kamer mogelijk zijn, behoudens bij palliatieve zorgsituaties of zeer specifieke indicaties die door de directie worden bepaald. Het bezoek zal derhalve – zoals midden mei – doorgaan in het cafetaria. De verschillende regelingen per campus worden hieronder toegevoegd.
 • Tijdens het bezoek moet u, zoals ook de bewoner, de gehele tijd een mondneusmasker dragen (dat zowel de mond als de neus moet bedekken). Wij adviseren u een chirurgisch masker. Daarenboven zijn er natuurlijke de gekende regels inzake handhygiëne;
 • Ook de 1,5 afstandsregel is terug van toepassing, ook binnen de eigen sociale bubbel. Nauw contact zoals handen geven, kussen of knuffelen is dus niet langer toegelaten.
 • Het bezoek aan een (vermoedelijk) besmette bewoner is niet mogelijk tot minstens 14 dagen na de start van de symptomen en tot het einde hiervan. Het betreft hier geïsoleerde bewoners. U zal dan als familie hiervan individueel op de hoogte worden gebracht.

De consequentie van dit alles is dat het aantal bezoekers terug dient beperkt te worden. De capaciteit van het cafetaria laat, rekening houdend met de afstandsregels, slechts een beperkt aantal gelijktijdige bezoekers toe. Weliswaar mogen dit verschillende familieleden zijn doorheen de opeenvolgende weken (als zij tenminste tot dezelfde sociale bubbel behoren als de bewoner). Hierdoor is dus slechts één bezoek per week mogelijk en dat met één familielid. Er wordt derhalve terug gewerkt met een reservatie en een tijdslot (van 30 minuten).

Wij moeten nu opnieuw een aantal logistieke maatregelen treffen om dit alles mogelijk te maken. Zo zullen wij u volgende week maandag en dinsdag telefonisch contacteren om het uur vast te leggen waarop u een bezoek wenst te brengen.

Om deze reden zullen wij onze woonzorgcentra pas openstellen vanaf woensdag 29 juli. Op maandag 27 en dinsdag 28 juli zullen onze centra dus gesloten zijn. Mogen wij u vragen hier zich strikt aan te houden. Voor het weekend blijft de oude regeling van toepassing.

Vriendelijk verzoek onze diensten niet telefonisch te willen belasten met vragen hierover. U zal in de loop van volgende week telefonisch gecontacteerd worden.

Het woonzorgcentrum verlaten ?

In overleg met de coördinerende arts Dr. Peeters werd besloten dat bewoners van onze woonzorgcentra vanaf 25 juli 2020 het woonzorgcentrum niet meer mogen verlaten. Eventuele afspraken die gemaakt zijn voor dit weekend kunnen blijven gelden.

Wij beseffen dat deze maatregelen opnieuw ernstig ingrijpen op het psychologische welzijn van onze bewoners en van u als familie die weerom het bezoek dient te beperken. Wij hadden het graag anders gezien. Wij monitoren elke dag de situatie en houden u via deze weg verder op de hoogte.

Onze medewerkers blijven alles op alles zetten om het leven van uw vader/moeder zo aangenaam mogelijk te maken. Klik nog eens op de campussen van deze weblog en laat u verrassen door het bruisende leven (ondanks alles).

4 gedachtes over “(Tijdelijke) verstrengde bezoekregeling

 1. We lezen juist de nieuwe maatregelen. We hadden een verstrenging verwacht, maar het zo erg terugschroeven van de bezoekregeling vinden we veel te drastisch. Volgens de nieuwsberichten zouden er nooit meer zo’n strenge maatregelen genomen mogen worden in de rusthuizen omwille van het psychisch en mentaal welzijn van de bewoners. Daar werd ook gezegd dat een wandeling buiten zeer veilig is en ten goede komt van de bewoner. Eén bezoekmoment in de cafetaria vinden wij absoluut te weinig en zal resulteren in een nog snellere mentale achteruitgang van ons moeder. Kortom, wij begrijpen niet hoe jullie voorstel tot bezoekregeling zover kan afwijken van wat in de nationale nieuwsberichten te horen is.
  Uiteraard alle begrip dat de huidige bezoekregeling misschien nu te soepel is, maar er zijn nog heel wat mogelijkheden tussen deze beide uitersten.

  Mvg,

  Carine, Anita, Bart, Jos en Kris Neven, kinderen van Agnes Coenegrachts

  Like

 2. Ook wij vinden de verstrenging te zwaar… er zijn veel tussenoplossingen zoals slechts 1 persoon toelaten op de kamer en dat bijvoorbeeld 3x per week… Dit is mentaal heel zwaar voor onze moeder die blij is met wat extra hulp… Ik hoop dat jullie geen maanden in lockdown gaan…

  Like

 3. Tijdens deze lockdown zouden we opnieuw willen vragen snel Wifi te voorzien voor alle bewoners, zo zou onze mama Maria Vanhex wel haar mails en facebook kunnen bekijken en op de hoogte blijven…

  Like

  1. Dat tijdelijke verstrengingen nodig zijn is duidelijk, maar 1 bezoekmoment in het cafetaria van 30 minuten per week is absoluut niet aanvaardbaar en wordt nergens geadviseerd door de overheid. Wij waarderen jullie harde werk en inspanningen zeer zeker. Anderzijds moeten we allen leren uit de voorbije maanden, een tweede golf werd voorspeld; zelfs een derde. Er werd gewerkt aan draaiboeken om dergelijke drastische maatregelen van sociale isolatie en het wegvallen van activiteiten te vermijden. Maar nu zien wij voor onze familieleden spijtig genoeg een herhaling in deze maatregelen. Wij hopen en verwachten dat er ook voor onze familieleden gezocht wordt naar alternatieve manieren om het sociale contact op een veilige en menswaardige manier verder te zetten. Activiteiten en bezoek in open lucht worden vanuit de taskforce sterk gestimuleerd, het werken met tuintenten in de binnenruimte kan mogelijks ook een oplossing bieden. Naast de veiligheid voor bewoners en zorgverleners moet er ook voldoende aandacht blijven voor het psychische en mentale welzijn voor iedereen. Wanneer de bezoekmomenten telkens voor zeer kleine groepen georganiseerd worden en het cafetaria niet meer toegankelijk is voor de bewoners zal de extra werkdruk voor het personeel opnieuw resulteren in geen of nauwelijks activiteiten voor de bewoners. Deze onzekerheid, angst en sociale isolatie wordt eerder de doodsteek van onze bewoners, onze familieleden.

   Familie Lambert Toppet

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s