Besmet.. besmettelijk

In dit blogbericht komt volgende info aan bod: ‘Bezoeken familieleden’, ‘Besmet is niet hetzelfde als besmettelijk’, ‘Versoepeling van bezoek in autonome asisstentiewoningen’, ‘Resultaten van testen bij bewoners’, ‘Woord van de coördinerende arts’.

Bezoek vanaf 18 mei ?!

Het Vlaams Agentschap “Zorg en gezondheid” heeft in een update van haar richtlijnen de contouren verhelderd waarbinnen woonzorgcentra het bezoekrecht “kunnen” gestalte geven vanaf 18 mei.

Elk woonzorgcentrum kan autonoom beslissen om a) rekening houdend met de beschikbaarheid van mensen en middelen; b) een risico analyse van de bewoners (oa. besmettingsgraad) maar ook van de organisatie (oa. zijn infrastructuur) om het bezoek (gefaseerd of later ) toe te laten (of zelfs te weigeren). De voorziening kan altijd beslissen om een stap terug te zetten mocht de noodzaak zich voordoen (voorbeeld bij uitbraak, personeelstekort, ..). Daarnaast gelden een aantal bepalingen:

 • 1 bezoeker per bewoner. Deze moet 14 dagen voorafgaand aan het bezoek geen COVID 19 symptomen vertoond hebben (of positief getest zijn);
 • bezoek aan een (vermoedelijke) besmette bewoner is niet mogelijk tot minstens 14 dagen na start van de symptomen en tot einde hiervan. Het betreft hier de geïsoleerde bewoners waarover steeds sprake is in deze blog. Heden zijn er een 30-tal bewoners in deze situatie.
 • bezoek vindt plaats in ‘open lucht’ of ‘in een aparte ruimte’ (niet in de individuele kamer);
 • bezoekers dragen een mondmasker (dat zij zelf meebrengen)
 • De frequentie is beperkt tot 1 maal per week, maximaal 1/2 uur.
 • Er is geen uitwisseling mogelijk van voorwerpen, eten, …

Het bezoekrecht is een evenwichtsoefening tussen enerzijds de maximale vrijwaring van gezondheid/veiligheid en anderzijds het belang van psychosociaal en relationeel welzijn voor zowel bewoner als familie. Wij kunnen u vandaag, op basis van een eerste uitgevoerde risico-inschatting, reeds meegeven dat wij ons zullen organiseren om familiebezoek toe te laten vanaf 18 mei. Wij zullen nu per campus bekijken op welke wijze dit het best kan gebeuren. In onze volgende blog hierover meer. Mogen wij u vragen de diensten niet te willen belasten met vragen hierover. U zal in de loop van volgende week telefonisch worden gecontacteerd voor concrete afspraken.

En assistentiewoningen ?

De bezoekregeling voor de woonzorgcentra is ook van toepassing voor de assistentiewoningen die infrastructureel verbonden zijn aan een woonzorgcentrum. In ons concreet geval ’t Demeryck te Hasselt.

Voor onze overige assistentiewoningen (Juniperus Hasselt, Coosterveld Alken, Steinvert Stevoort, Eyckendaelhof Riemst, Sint Jozef Tongeren) is er zaterdag een aangepaste “versoepelde richtlijn” verschenen die geldt VANAF 10 mei. Wij sturen u deze onverkort door. Kort samengevat komt deze erop neer dat de algemene contactregels -die voor iedereen geleden- van toepassing zijn.

Besmet … besmettelijk

De kennis omtrent SARS-CoV-2 neemt met het vorderen van de epidemie gestaag toe.

Aanvankelijk werd het klinische beeld bepaald door symptomen als koorts, hoest, moeheid, spierpijn, kortademigheid, keel- en hoofdpijn. Nuanceringen volgden later met tussenvoegsel EN/OF. Recent wordt ook het wegvallen van smaak- en geur als een mogelijk symptoom benoemd.

De wijze waarop de overdracht van SARS-CoV-2 virus verloopt is genoegzaam gekend en gebeurt grotendeels via kleine druppeltjes die ontstaan bij spreken, hoesten, niezen (= droplet- of druppelinfectie) van een besmettelijke patiënt/bewoner. Later werd dit aangevuld met info over (al dan niet overdracht) via materialen en dergelijke.

De inschatting van een Covid besmetting gebeurde de eerste weken van maart tot midden april voornamelijk via de monitoring van respiratoire klachten. Vandaag beschikken wij over klinische testcapiciteit.

De vraag “hoelang een besmet persoon zelf besmettelijk” is uitermate relevant omdat het o.a. bepalend is voor de duur van de quarantaine die moet toegepast worden. Men zou kunnen veronderstellen dat het afnemen van een bijkomende test (na verloop van tijd) uitsluitsel zouden geven, maar dit is niet het geval. Het blijkt immers dat partikels van het virus in het lichaam aanwezig blijven waardoor de persoon opnieuw positief test, zonder dat hij daarom noodzakelijk nog besmettelijk is.

Kortom, dit alles bepaalt ons isolatiebeleid in de woonzorgcentra waarbij wij strikt de richtlijnen van het wetenschappelijk comité Sciensano volgen, aangevuld met de adviezen van de coördinerende arts, gebaseerd op de specifieke casuïstiek van de individuele bewoner.

Resultaten van de bewonerstesten in onze woonzorgcentra

Vorige week informeerden wij u over de gunstige testresultaten van onze personeelsleden waar er slechts 7 op 378 medewerkers besmet waren. Nu zijn de testresultaten voor al onze campussen binnen voor de bewoners. Het betreft hier de testen die door de overheid zijn georganiseerd.

 Totaalpositiefpercentage
Hasselt13400,0%
Riemst8522,4%
Tongeren9700,0%
Totaal31620,6%

Een beperkt aantal bewoners heeft de test geweigerd, een aantal bewoners die voorheen, op eigen kracht, getest waren zijn ook niet opgenomen in deze cijfers (campus Riemst). Wij betreuren inmiddels onz vijfde bewoner die overleden is aan Covid.

Woord van de coördinerende arts

4 gedachtes over “Besmet.. besmettelijk

 1. Zeer goede testresultaten zowel wat de personeelsleden als onze bewoners betreft ! Proficiat !
  Dit is het gevolg van doorgedreven kwalitatief beleid en geëngageerd personeel ! Respect !

  Like

 2. Super gedaan proficiat, doe zo verder.
  Wij willen graag het voltallige personeel en directie hartelijk bedanken voor de inzet en al het harde werk in de voorbije weken alsook de dagen en weken welke nog van jullie diensten gevraagd zullen worden. PROFICIAT👍👍👍👍👍👍👍🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

  Like

 3. Bedankt voor de grote extra inzet van het personeel. We zagen dat men zelfs bij een gewone griep vorig jaar al heel voorzichtig was, en deze zich niet verspreide, dit stelde ons hoopvol. Inderdaad zelfs een meer besmettelijke ziekte covid-19 wordt met succes professioneel aangepakt door directie en personeel. Balans tussen meer gewenst en nodige sociaal contact versus veiligheid in de komende weken is niet evident ..

  Like

 4. Heel hartelijk bedankt en een ontzettend groot respect voor al die helpende handen!
  Zeker ook een dikke proficiat aan alle zorgende mama’s die op ‘moederdag’ onze moedertjes verzorgden in plaats van thuis ‘hun dag’ te vieren.💖🙏💝😍💕
  Respect!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s