Als wij het nu eens aan de bewoners zouden vragen !!

In dit blogbericht komen volgende onderwerpen aan bod: “Als wij het nu eens aan de bewoners zouden vragen”, “Hoe stellen onze medewerkers het?”, “Wat is de huidige situatie?”, “Raamcontacten”, “Woord van de coördinerende arts”.

Als wij het nu eens aan de bewoners zouden vragen?

In de vorige blog werd toelichting gegeven bij de eerste van onze zeven bewonersbeloften: “Wij beloven u… een hand op uw schouder”. Vandaag staan wij stil bij de belofte ““Wij zullen u in alles betrekken wat uw leven aangaat” en passen dit toe op de (opnieuw) aangekondigde berichtgeving inzake “familiebezoeken aan woonzorgcentra”.

De belofte “wij zullen u in alles betrekken wat uw leven aangaat” houdt ten aanzien van onze bewoners een engagement in dat er geen betuttelende zorg wordt aangeboden, dat de bewoner de regie over zijn eigen leven mag behouden en dat hij/zij alleen daarop moet inboeten in functie van het samenleven met anderen. Kortom, “zorg in dialoog” omdat autonomie zo belangrijk is.

Enkele weken geleden werden wij onverwacht geconfronteerd met een besluit dat de woonzorgcentra, onder voorwaarden, terug zouden opengesteld worden voor familieleden. Dit alles gaf aanleiding tot felle reacties met voor- en tegenstanders (zoals wij in ons blogbericht aangaven). Deze week heeft de taskforce ‘Ouderenzorg’ opnieuw het thema op de agenda geplaatst.

Bij dit alles valt het op dat een beperkte groep van experts, zoals virologen, epidemiologen en medisch specialisten het debat beheersen. Geleidelijk horen wij ook stemmen om menswetenschappelijke disciplines te betrekken zoals psychologen, communicatie-wetenschappers, … juist omdat zij waardevolle inzichten kunnen inbrengen om de complexiteit van deze ingewikkelde vraagstukken te verdiepen.

Vast staat dat één perspectief echter grotendeels ontbreekt en dat is dat van de bewoners die we vooral willen beschermen. Zij zijn nochtans de experts bij uitstek die de situatie moeten ondergaan. Dit unieke perspectief kan enkel begrepen worden door de oudere zelf, hij – en hij alleen- maakt de ervaring door van ouderdom, doorgaans afhankelijkheid, kwetsbaarheid en momenteel ook 2 maand durend isolement (van familie).

De maatregelen voor de beperking van het bezoekrecht zijn gericht op het verkleinen van risico’s vanuit een medisch perspectief, een meer dan begrijpelijk en verantwoord streven. Niemand wil opnieuw een ‘marathon’ beginnen te lopen. De noodsituatie vraagt om een kordaat ingrijpen. Maar wij moeten de vraag durven stellen waarom er geen dialoog is gevoerd met de echte betrokkenen, waarom het gesprek onvoldoende is aangegaan met degenen waar het in feite om draait. Ethica Mirande Fricker stelt het scherp: ‘to be wronged in one’s capacity as a knower, is to be wronged as a human being’.

Het onvoldoende erkennen van de stem van ouderen is niet alleen ten tijde van corona een probleem. De crisis vergroot dit uit, waardoor nu scherper zichtbaar wordt dat ouderen niet altijd de inspraak krijgen die zij verdienen. Natuurlijk zullen er veel divergente meningen zijn en zal er geen consensus zijn tussen de bewoners (zoals uit onze bevraging blijkt). En natuurlijk is het niet evident om 80.000 Vlaamse bewoners in woonzorgcentra te beluisteren. Nochtans is dit laatste hoegenaamd niet onoverkomelijk (het is kwestie van willen). Wij hebben trouwens de laatste weken al talloze lijstjes afgewerkt waarvan het nut minder duidelijk is. De bewoners betrekken vergroot alleszins het draagvlak voor de genomen beslissen, het geeft hen het gevoel ernstig genomen te worden in hun wijsheid en in hun perspectief (dat nogmaals anders is dan zorgverleners, wetenschappers, politici en zelfs familieleden – hoe goed het die allen ook voor hebben). Zo zullen “onze oplossingen” nog beter aansluiten bij hun keuzen en leefwereld.

Wij hebben alvast deze oefening, conform onze bewonersbeloften, gedaan. Lees hier het antwoord van een 10-tal bewoners die willekeurig werden genomen. Wij nemen de spreektaal over om zo authentiek mogelijk hun stem te laten klinken.

Hoe is het met onze medewerkers gesteld ?

Onze vzw telt ruim 370 medewerkers. De grootste groep zijn natuurlijk zorg- en verpleegkundigen, maar er zijn ook paramedici, animatoren, muziektherapeuten, pastorale werkers, technische en onderhoudsmedewerkers, koks en keukenmedewerkers, administratie, … Uw warme berichten, de kleine attenties die wij van de meest uiteenlopende instanties mogen ontvangen, het begrip van bewoners maken het voor ons allen draagbaar. Natuurlijk zijn er moeilijke momenten: het urenlang rondlopen met een masker, de uitputtende zorg omdat men bij geïsoleerde bewoners is ‘ingepakt’, het overlijden van een bewoner, niet die knuffel kunnen geven die vandaag zo belangrijk is, geen antwoord kunnen bieden op de vele vragen hoelang dit nog gaat aanslepen, het even niet weer weten als men de rood doorlopen ogen ziet van een bewoner die het niet meer ziet zitten,…

Natuurlijk is er bij velen ook de vrees om zelf besmet te worden. Ook al toont het overgrote deel van de besmette personen eerder licht symptomen, de mediabeelden van ernstig lijden branden natuurlijk diep in het geheugen. De beste remedie hier is een goed draaiend team waar men bij mekaar terecht kan, waar men zijn zorgen en angsten kan delen, waar gelachen wordt en men zich verblijdt om het feit dat de bewoners kilo’s zijn bijgekomen (omdat ze zoveel extras’s krijgen). Ja, wij stellen het dus nog goed. Onze teams tonen een grote veerkracht.

Resultaten van de testen bij personeelsleden

Afgelopen donderdag werden alle personeelsleden getest. Vandaag ontvingen wij de laatste resultaten die bemoedigend zijn. Wij vatten als volgt samen (+ 378 personeelsleden):

Aantal besmettingen
Sint Elisabeth Hasselt0
Sint Franciscus Tongeren2
Eyckendael Riemst4

De vier personeelsleden van Riemst waren reeds eerder gekend (omdat wij eerder op eigen kracht testen hadden uitgevoerd bij vermoedens). Alle besmette personeelsleden vertonen gelukkig eerder lichte symptomen en verblijven heden thuis.

Wat is de huidige situatie?

Aantal woon-gelegenhedenAantal besmettingenAantal Covid gerelateerde overlijdens
Sint Elisabeth
Hasselt
12521
Sint Franciscus
’t Anker Tongeren
11010
Eyckendael
Harmony Riems
t
11093
Assistentiewoningen20611
1 mei 2020

In de kolom ‘besmette bewoners’ staan degenen die effectief getest zijn en die heden nog in quarantaine verblijven.

Raamcontacten

Een 40-tal familieleden hebben aangegeven dat zij graag intensere raamcontacten met hun vader/moeder mogen hebben. Wij gaan hiervoor geen bookingssysteem opzetten maar zullen de geïnteresseerden persoonlijk contacteren.

2 gedachtes over “Als wij het nu eens aan de bewoners zouden vragen !!

  1. Vandaag vernam ik via mail van mijn zus Annemie dat dit infoplatform bestond. Ik vind het een geweldig initiatief dat iedereen die het wil kennis krijgt over het reilen en zeilen binnen de verschillende WZCentra en vooral hoe het gesteld is met de gezondheid van alle bewoners en medewerkers en uiteraard ook hoe het gesteld is met mijn moeder Helena. Ze is gezond en wel zoals ik kan lezen. Ik zal dit platform nog meermaals raadplegen in de toekomst. Dikke merci allemaal, hou de moed erin en er is zeker licht aan het einde van de tunnel !

    Like

  2. ben tevreden over de aanpak in het WZC, de goede zorgen door het personeel , maar toch niet vergeten dat de eenzaamheid niet te onderschatten is en zeer zwaar begint door te wegen , niet iedereen heeft raamcontact, een geluk dat beeldbellen bestaat zodat we ons familielid toch zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s