Bewonersbeloften … in Coronatijden

Dit bericht omvat volgende luiken: ‘Bewonersbeloften… in tijden van Corona’, ‘Wat is de huidige situatie?’, ‘Dank voor uw steun’, ‘De stand van zaken op onze assistentiewoningen’, ‘Bevraging omtrent raamcontacten’, ‘Testen van personeelsleden’, ‘Woord van dr. Peeters’ en tenslotte: ‘Het nieuws van de campussen’

Bewonersbelofte: “een hand op uw schouder”

Midden vorig jaar werd bij de personeelsleden de aanzet gegeven rond een sensibilisering aangaande ‘zeven bewonersbeloften’ die wij in onze werking willen uitdragen. Deze bewonersbeloften zijn ontstaan na een intense bevraging bij bewoners wat zij nu echt van belang vinden. Het voornemen was om gedurende minimaal 1 jaar intern bij onze personeelsleden hiervoor het nodige draagvlak te creëren om ze dan te lanceren voor bewoners en familieleden.

Wanneer mensen iets aan elkaar beloven, dan worden zij uitgedaagd om deze beloften onverkort waar te maken. Een belofte betreft immers een engagement, het zijn geen loze verwoordingen. Integendeel, éénmaal kenbaar gemaakt is men erop aanspreekbaar.

Wellicht de belangrijkste van de zeven bewonersbeloften is deze van “Wij beloven u … een hand op uw schouder”. Onze bewoners mogen in hun laatste levensjaren zich omringd weten door medewerkers die aandachtig, begripsvol en empathisch zijn. In de concrete formulering van hoe de bewoner deze belofte kan ervaren staat onder andere te lezen:

 • u wordt zorgzaam, respectvol en waardig benaderd;
 • de ondersteuning die u krijgt is aangepast aan uw persoon
 • u voelt bekommerde medewerkers om u heen
 • u kan terecht met uw zorgen en verdriet bij het team

Een specifieke explicitering binnen deze belofte betreft ons engagement dat “niemand in onze woonzorgcentra in eenzaamheid zal moeten sterven”. Op het ogenblik van het conceptueel uitschrijven van de bewonersbeloften in het najaar van 2019 hadden wij nooit kunnen inschatten welk (bijkomend) appel er op ons zou rusten nu de aanwezigheid van familieleden in de terminale fase niet vanzelfsprekend is. Wij waren dan ook bijzonder ontroerd dat de familie van een bewoner die in Riemst overleden is in het overlijdensbericht het volgende nalaat: “Een extra woord van dank gaat uit naar het personeel dat in deze uitzonderlijke omstandigheden ons hielp in contacten. Wij danken hun voor hun grote inzet, hun inleving en hun goed hart. Jullie waren onze ogen en oren in tijden van isolement. Jullie waren onze handen, onze troost en onze steun op haar sterfbed. Dankjewel”.

Bij elk van de zeven beloften kozen wij voor een passende foto. De foto bij deze blog is deze van de belofte “Een hand op uw schouder”. Vandaag ervaren wij in onze werking zeer scherp de kracht maar ook beperkingen van deze belofte. Een oprechte knuffel, nabijheid is mogelijk de sterkste vorm van troost en veiligheid, zeker voor personen met dementie die veel zaken nauwelijks kunnen omvatten. En laat dit nu juist niet mogelijk zijn. Dit is de worsteling die medewerkers vandaag aangeven: ‘ik zou nog zoveel meer willen doen maar het kan nu niet’. Dit soort van uitspraken mag u als familie ook geruststellen: uw vader/moeder is bij onze teams, ondanks alles, geborgen. Dat beloven wij u.

Testen van personeelsleden

De personeelsleden van onze drie woonzorgcentra zullen volgende week allen getest worden. Wij hebben echter niet afgewacht en hebben zelf een test uitgevoerd in Riemst bij 44 personeelsleden. Hieruit bleek dat 4 personeelsleden besmet waren, waarvan twee op de Corona cohorte van het kleinschalig wonen Harmony 3. Alle bijkomende voorzorgsmaatregelen werden genomen. Volgende week kennen wij het resultaat voor onze 370 medewerkers. Het is ons heden niet duidelijk wanneer de testen bij bewoners worden afgenomen. De overheid voorziet een gefaseerde lancering, gebaseerd op logaritme van meerdere parameters.

Wat is de toestand in onze assistentiewoningen?

Onze vzw heeft op 6 locaties assistentiewoningen waar samen 206 bewoners verblijven. Daarvan is heden 1 bewoner overleden en is er één vastgestelde besmetting. De overige bewoners stellen het, naar omstandigheden, goed.

Dank voor uw steun

In het vorige blogbericht gaven wij u de mogelijkheid uw appreciatie uit te drukken voor onze personeelsleden en wel door een kleine gift te doen voor aankoop van enkele pancardes waarop wij een ondersteunende boodschap willen brengen. Dank voor degenen die reeds een gift overmaakten. Volgende week kan u de pancarde zien hangen aan onze gebouwen.

BE36 7845 8759 2781

Verder inzetten op (raam)contacten

Nu een ‘echt contact’ bewoner-familie voorlopig nog niet mogelijk zal zijn willen wij sporadische raamcontacten intensifiëren/faciliteren. Raamcontacten zijn momenteel voornamelijk mogelijk voor bewoners op gelijkvloers, voor bewoners op een verdieping is dit minder evident. Vandaar dat wij eraan dachten om een zone op elke campus in te richten waar ‘veilig -achter glas- contact’ kan gebeuren en dat u hier, zoals bij het beeldbellen, op kan intekenen. Onze medewerkers brengen uw vader/moeder dan naar deze zone waar u een aangenaam nabij contact kan hebben. Vooraleer één en ander te organiseren willen wij één en ander bevragen of hiervoor interesse is. U kan onderstaand formulierbestand invullen.

Wat is de huidige situatie ?

Aantal woningen
Aantal geïsoleerde bewonersAantal besmette bewonersAantal overleden bewoners Covid gerelateerd
Sint Elisabeth Hasselt1252451
Sint Franciscus Tongeren / ’t Anker110910
Eyckendael /’Harmony Riemst1109143
Assistentiewoningen206011
Situatie 26 april

Een bewoner wordt geïsoleerd als hij ‘koorts’ heeft OF ‘hoest’ OF kortademig is. Op dat ogenblik wordt een druppel-contact isolatie opgestart (voor minimaal 14 dagen).

Het woord aan Dirk Peeters, coördinerende arts

7 gedachtes over “Bewonersbeloften … in Coronatijden

 1. Dank voor de vele inspanningen van personeel en directie voor het welzijn van de bewoners, onze ouders. We zijn zeer tevreden over alle initiatieven die genomen worden. Ieder doet zijn/haar best.
  Het feit dat we reeds zo lange tijd geen echt contact kunnen hebben met ons moeder en mijn schoonouders valt zeer zwaar. We hoopten op een perspectief, maar dit bleef uit…. jammer. Hopelijk moeten we niet al te lang meer wachten.
  Dankbare groeten, Anita en familie

  Like

 2. Als zoon van een inwoner en tevens vrijwilliger wil ik de directie en het voltallige personeel bedanken, niet om hun taak te volbrengen maar veel meer dan dat! . buiten medische zorgen is er ook het maximale gedaan om de inwoners te verwennen ondanks de penibele situatie die al 6 weken de onze rusthuizen geselt.
  Er is zelfs geen tijd overgebleven om stil te staan bij het 15 jarig jubileum in Tongeren
  Maar ” First things first”
  Bij deze nog maals dank voor het professionele management en een dikke 10/10 voor al het personeel.

  Like

 3. Oprechte dank ! WAT EEN PRESTATIE! In naam van mijn moeder wil ik de directie en het voltallige personeel feliciteren niet alleen met wat ze gepresteerd hebben in deze moeilijke tijden , maar vooral al hetgene ze extra gedaan hebben om het de inwoners van onze WZC’s zo aangenaam mogelijk te maken .
  Marc Souvereyns zoon en zelf vrijwilliger !

  Like

 4. Fantastisch personeel in het wzc Sint Franciscus !!!!!
  Zoveel inzet en warmte naar de bewoners toe. De oudjes zien er blij en gerust uit.
  Via raamcontact kunnen we praten met onze mensen. Dat doet deugd.
  De kleinschalige animatie is heel goed voor het welbevinden van de bewoners. Zo vliegt de dag om. Ook het digitaal contact is belangrijk. De video’s die ik doorstuur van de achterkleinzoon doen mijn moeder lachen.
  Bedankt voor de goede zorgen.
  Yolande Hauben

  Like

 5. Hierbij wil ik een woord van dank uitspreken aan de directie en in het bijzonder aan het personeel van Harmony 2 en Waterburcht voor alle goede zorgen voor ons mama en oom. Jullie zorgen niet alleen bijzonder goed voor deze bewoners, maar daarenboven steunen jullie ook ons in deze moeilijke tijd door al de berichtjes, telefoontjes, foto’s, jullie empathie… Niets is jullie te veel. Chapeau voor alles wat jullie doen.
  Oprechte, welgemeende merci!!!!
  Marlies en familie

  Like

 6. Dank je wel aan alle personeelsleden van afdeling Anna. Ik ga geen namen noemen van schrik dat ik iemand zou vergeten maar de belangstelling naar papa toe, die reeds 10 weken in het ziekenhuis verblijft is hartverwarmend! Ondanks het moeilijk werken in deze Corona hetze, vinden jullie de tijd om telefonisch te informeren bij het ziekenhuis naar zijn toestand. Ik doe mijn petje af voor wat jullie dag dagelijks presteren en wens jullie goede moed om dit vol te houden! Ik weet nu zeer zeker dat we enkele jaren geleden de juiste keuze gemaakt hebben in het kiezen van een woon-zorgcentrum voor onze ouders.Hopelijk geraakt papa weer snel terug in jullie midden!

  Dikke (digitale) knuffels van
  Carla & familie van Clement Corbée.

  Like

 7. Wij wilden jullie bedanken voor de goede zorgen voor Maria Vanhex kamer 106. Natuurlijk zouden we haar graag eens knuffelen maar dat zal ooit wel weer kunnen. We troosten ons met het idee dat we ooit met haar weer een terrasje kunnen doen of samen naar haar huisje kunnen om even in de tuin te zitten. Onze grote dankbaarheid en wensen van goede moed en sterkte voor alle zorgverleners medewerkers, directie en andere bewoners. Volhouden ooit wordt het weer beter…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s